Techniek is gigantisch breed. Dat maakt het moeilijk om het kort te omschrijven. Maar met een aantal steekwoorden en voorbeelden komen we een aardig eind:
Techniek gaat over het domein van de dingen. Het gaat dus niet over mensen, planten, dieren, en ook niet over materialen uit de natuur.
Het gaat over dingen die door mensen zijn bedacht en gemaakt, niet over dingen die zijn ontstaan of gegroeid, zoals in de natuur.
Techniek heeft alles te maken met oplossingen. Er is een vraag, en techniek geeft een antwoord. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld kunst, daarin worden spullen ontworpen om iets uit te drukken maar niet om iets op te lossen.*
Het is een exacte discipline. Wiskunde en de natuurwetenschappen spelen een grote rol, omdat de processen in de techniek daarop gebaseerd zijn. Afhankelijk van welke technische richting je kiest begeef je je op het terrein van de natuurkunde, de elektrotechniek, chemie of zelfs de biologie.
Zoals ik al zei: de techniek is een verzamelnaam voor een heleboel interessante vakgebieden. Kijk maar eens bij deze voorbeelden, allemaal techniek:
- biologisch afbreekbare kunststoffen voor 3D-printen
- de smartphone
- de procedure om DNA aan te passen om zo ernstige ziektes te voorkomen
- de deltawerken
- lactosevrije melk
- de moleculaire keuken
- het robotzeehondje voor dementerende ouderen
- exoskeletten waarmee mensen met verlamde benen kunnen lopen
- beton dat zichzelf herstelt als er een scheurtje in komt
- veilig betalen via internet
- de plastic-vang-installatie van The Ocean Cleanup
- speelgoed dat van kleur verandert als het nat wordt
Één van de belangrijkste thema’s in de techniek, in welke discipline dan ook, is duurzaamheid. Wat wij als mensen doen en niet doen heeft invloed op onze aarde, en techniek speelt daar een grote rol in. Vroeger vooral negatief, tegenwoordig levert techniek ook heel veel mooie oplossingen. Misschien dat techniek niet alle problemen wereldwijd kan oplossen, maar het speelt zeker een mooie en belangrijke rol.
*Waar dan soms weer veel techniek bij komt kijken, zie bijvoorbeeld de zwevende steen van Wim T. Schippers of het werk van Studio Roosegaarde
[…] techniek” is een erg breed begrip, zie ook het hoofdstuk “Wat is techniek?”. Er is dus voor elk wat wils. Mensen die abstract en theoretisch nadenken zijn misschien eerder […]