Techniek en intelligentie

Moet je een hoog IQ hebben voor techniek? Nee. Moet je gouden handjes hebben voor techniek? Nee. Is technisch inzicht voor iedereen haalbaar? Ik ben bang dat het antwoord op die vraag ook nee is. Maar ook zonder technisch inzicht kun je veel plezier beleven aan techniek.

“De techniek” is een erg breed begrip, zie ook het hoofdstuk “Wat is techniek?”. Er is dus voor elk wat wils. Mensen die abstract en theoretisch nadenken zijn misschien eerder op hun plaats in de nanotechnologie dan als wasmachinemonteur. En andersom zal iemand met een timmermansoog en twee rechterhanden meer plezier beleven in de restauratiebouw dan in een stoffig universiteitszaaltje. Maar het is allemaal techniek.

Wat technici gemeen hebben:

  • Ze houden van het oplossen van problemen, kan niet bestaat niet. Ze zien zichzelf misschien niet als creatief (zie ook het hoofdstuk “Techniek en creativiteit”), maar reken maar dat ze een oplossing vinden, voor welke vraag dan ook. Daarom zijn technici ook zo geliefd in andere sectoren.
  • Ze zijn enthousiast over en trots op hun werk. Er zijn weinig andere beroepen waar de resultaten zo tastbaar zijn. Iets dat kapot was doet het weer, er is iets nieuws gebouwd: als techneut heb je eer van je werk.
  • Ze gaan gestructureerd te werk. Als er een probleem is, bedenken ze eerst wat de meest waarschijnlijke oorzaak is, die sluiten ze uit, dan onderzoeken ze mogelijke oorzaak nummer twee enzovoorts. En ook bij het ontwerpen en maken van spullen doen ze niet zomaar wat.
  • Technisch inzicht. Zoals sommige mensen goed zijn met bijvoorbeeld paarden of honden, weer anderen gevoel hebben voor mode en nog weer andere geweldig overweg kunnen met kinderen met gedragsproblemen, zo hebben technici gevoel voor techniek. Op de een of andere manier vinden zij techniek logisch.

Dit geldt voor hoogbegaafde professoren net zo goed als voor die automonteur die zo gauw je de garage binnenrijdt hoort wat er aan je auto schort. Waarbij je die professor vooral niet aan je auto moet laten zitten.

Ben je iemand die graag in de boeken duikt, dan kun je op een hoger abstractieniveau bezig zijn met techniek. Je verwerft makkelijker theoretische kennis. Ben juist iemand die heel praktisch is, dan zul je eerder kiezen voor zelf dingen maken of bouwen. Maar bij allebei zul je ingewikkelde situaties tegenkomen, waarbij je rekening moet houden met veel verschillende dingen, om een goede oplossing te verzinnen.