Help, mijn kind is technisch, en ik niet!

Als ouder sta je vaak vol verwondering aan de zijlijn. Blijkt je kind te kunnen voetballen / dansen / saxofoon spelen / tekenen terwijl jij zelf juist vooral goed bent in schaken / koken / worstelen / breien. Of precies andersom natuurlijk. Dat heb je ook als je kind aanleg en interesse voor techniek blijkt te hebben terwijl dat voor jou een onbekende, vreemde en afschrikwekkende wereld is.

Geen zorgen. Technische aanleg en interesse zijn maatschappelijk geaccepteerde afwijkingen. Een kind dat dat heeft kan een heel normaal en succesvol leven leiden en hoeft geen nadelen te ondervinden bij het vinden van vrienden, een partner of een zinvolle dagbesteding. Beter nog: technici hebben veel plezier met elkaar, gaan leuk met elkaar om en hebben een veel grotere kans op werk dan veel andere groepen.

Let wel op:

  • Kan wel wezen dat jij er niets aan vindt, aan die hele techniek, maar als je kind het leuk vindt, dan máák je maar zin. Want wat doet het met je kind als jij afwijst waar hij of zij juist voor warm loopt? Dus doe je best om je er in te verdiepen, luister met interesse naar enthousiaste verhalen en doe je best je kind te koppelen aan mensen die net zoveel plezier hebben in techniek als dat spruitje van je. Je hoeft heus niet zelf technisch te worden of techniek leuk te vinden ofzo, dat verwacht je kind echt niet van je. Maar er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen om je kind te ondersteunen en haar te laten voelen dat ze OK is, dat wat ze ook wil jij haar steunt.
  • Je wilt je kind álles geven, binnen wat betaalbaar en opvoedkundig verantwoord is uiteraard. Maar omdat jij nul verstand hebt van techniek is de kans groot dat je er naast zit als jij iets technisch uitkiest, of het nu een bouwdoos is, een boek of een evenement. Doe dat dus gewoon niet. Hier zijn twee oplossingen voor: òf je laat je kind vertellen wat het wil, òf je zoekt iemand die je kan helpen. De leerkracht, een medewerker van de bibliotheek, een vriend, de partner van een collega. Je vraagt iets ontzettend leuks: of die persoon alsjeblieft wil meedenken over hoe jouw kind meer te weten kan komen over dat waar die persoon zelf enorm enthousiast over is. Je kind kan alleen vragen wat het kent, dus iemand inschakelen die meer weet is een hele goede manier om zijn wereld te vergroten.

Maar zelf niet technisch zijn heeft ook grote voordelen:

  • Jij zult niet snel je kind in een bepaalde technische richting sturen omdat dat jouw richting is. Daardoor heeft je kind alle ruimte om te ontdekken wat bij hem past.
  • Voor jou is alles net zo nieuw en verbazingwekkend als voor je kind. Hoe vaak krijg je nou de kans om zo gelijkwaardig een nieuwe wereld te ontdekken?
  • Voor jou is niets vanzelfsprekend of logisch. Voor de hand liggende oplossingen? Daar doe jij niet aan, want je hebt geen idee wat voor de hand ligt. Je kunt je voorstellen dat dat soms onhandig en omslachtig kan zijn, maar het is ook heel leuk: jij denkt veel ruimer en creatiever dan iemand die vastzit in zijn kennis.