Duurzaamheid en dit blog/boek

Dit boek is geschreven als een blog. Je kunt alle losse stukken gewoon hier vinden. (En hier komt dan een handige link in het papieren boek hè!) Tuurlijk vind ik het leuk als je het boek koopt, maar het gaat mij niet om het papier, maar om het plezier dat ik je gun met mijn ideeën. (Geloof me, van een boek schrijven word je meestal niet rijk.) Daar heb je dus niet per se een boek voor nodig. Lenen, uitlenen en doorgeven waardeer ik erg!

Ik beschrijf in dit boek een hoop spullen. Techniek gaat nou eenmaal over spullen. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te beginnen met wat je waarschijnlijk al in huis hebt (een smartphone, papier, afval), maar sommige dingen vragen toch specialer spul. Dat specialere spul meteen nieuw bestellen is de makkelijkste optie, maar ook de duurste en de minst duurzame. Dus ik wil je vragen om dat niet klakkeloos te doen. In mijn ervaring is er veel te vinden als je rondvraagt in je directe omgeving, en ook tweedehands. Bijvoorbeeld van de mensen die klakkeloos alles nieuw kopen 😉 Waar mogelijk beschrijf ik bij de projecten alternatieven en goede vindplaatsen van materialen.

Het stomme is: ook de duurzame installateur of ingenieur van de toekomst zal moeten oefenen. En dat kost energie en materiaal. Dus leer je kind zorgvuldig om te gaan met materiaal, laat hem of haar zien hoe je duurzaam leeft, maar geef hem of haar ook de kans om te experimenteren en fouten te maken. Ook als daarmee materiaal “verspild” wordt. Daar leren ze van, en dat heeft de wereld nodig: slimme mensen die weten wat ze doen.