Constructiespeelgoed kiezen

Constructiespeelgoed is speelgoed waar je dingen mee kunt bouwen. Van heel eenvoudig (blokkendoos) naar wat complexer (Meccano met tandwielen en heugels). Daar is héél veel in te koop! Hoe weet je nou waar je je geld aan uit moet geven, en waaraan niet? Want ze geven het niet weg, wát is dat spul soms duur!

Ik zeg je niet wat je moet kopen. Maar ik geef je wel wat overwegingen mee, die je kunnen helpen om voor jouw kind en gezin de beste keuze te maken.

Tip 1: uitproberen

Allereerst: overweeg je iets te gaan kopen, kijk of je het eerst kunt uitproberen. Soms spelen de kinderen ergens mee bij een vriendje, op school of op de opvang: ook prima. Maar anders: probeer het eens te lenen! Net een stapje duurder maar nog steeds goed te overzien: kijk eens op de kleedjesmarkt of in de kringloopwinkel. Daar vind je misschien niet de nieuwste Lego-dozen, maar wel genoeg Lego om uit te vinden of je kind graag met Lego bouwt. (Uitproberen als succesfactor, je leest er hier meer over!)

Tip: Lego heeft álle bouwhandleidingen online staan, dus zelfs van de dozen waar ik in de jaren ’80 mee speelde, te vinden op jaartal en plaatje. Dus geen boekje = geen probleem. Ook K’nex laat je bouwinstructies downloaden, maar daar heb je wel het nummer van de doos voor nodig. Voor Kapla, Lego en K’nex zijn bouwboeken vol ideeën beschikbaar, ook in de bibliotheek.

Tip 2: iets over merken

Ik sta een beetje dubbel tegenover grote merken. Je betaalt namelijk bij een groot merk ook mee aan de grote marketing, en aan de andere merknamen waar die grote merken dan weer gebruik van maken (Disney bijvoorbeeld). Ik geef mijn geld graag uit aan goede spullen, maar qua reclame mag het van mij best een tikje minder allemaal!

Maar: hoe mooi het er soms ook uitziet, namaak is vaak slechter dan het origineel. En als de plastic bouwsteentjes, goedkoop besteld op Ali Baba, niet lekker in elkaar passen of een bouwwerk stort in omdat ze niet “klikken” maar alleen stapelen dan is dat frustrerend. Daarnaast is de klantenservice van de grote merken beter: je kunt bijvoorbeeld onderdelen goed nabestellen. Ook denken ze na over het combineren van dozen en onderdelen. O, en je kunt het ook weer goed vérkopen als ze eruit gegroeid zijn, bewaar dan het liefst de dozen ook. Bij twijfel: liever minder speelgoed van een goed merk dan veel goedkoop plastic.

Tip 3: veel van hetzelfde

Constructiespeelgoed is het leukst als je er serieus mee aan de slag kunt. Om wat gaafs te kunnen maken heeft een kind véél stukjes/steentjes/onderdelen nodig. Als je kind dus een favoriet heeft, probeer daar dan een flinke hoeveelheid van te verzamelen. Sommige soorten constructiespeelgoed hebben basisstukken en speciale stukjes: ga op zoek naar basisstukjes.

Als je een handje van het één hebt en een handje van het ander kun je daar niet zoveel mee, maar heb je twee handen van hetzelfde dan nemen de mogelijkheden flink toe!

Constructiespeelgoed stelt je kind in staat zijn eigen fantasie te volgen en zelf ontwerpen te maken. Voor meer daarover kijk je hier: Speelgoed dat de creativiteit stimuleert.