Boeken over techniek voor kinderen

(Hier verzamel ik de boeken over techniek die voor kinderen geschreven zijn. Grotere kinderen kunnen ook terecht bij de boeken voor volwassenen: die zijn misschien ingewikkelder, maar techniek kent geen leeftijdsrating!)

Hoe werkt dat nou, van David Macaulay. Dit boek legt de werking van allerlei natuurkundige/scheikundige/elektronische principes uit, die de basis vormen voor allerlei apparaten die iedereen kent. Grappige stripjes met mammoeten, maar ook echt zeer gedegen uitleg. Er verschijnt regelmatig een nieuwe editie, zodat ook recente apparaten aan bod komen. (Voorheen heette het boek “Over de werking van de kurkentrekker” trouwens.)

Papieren vliegtuigen vouwen, door Trevor Bounford. Niet kinderachtig, maar voor grotere kinderen echt goed te doen, en voor jongere kinderen met wat hulp ook. Met dit boek vouw je allerlei vliegtuigen, net wat je wilt: een vliegtuig dat lang in de lucht blijft, een snelle vlieger, of meer een stuntvliegtuig? Daardoor ervaar je welke eigenschappen het vliegen beïnvloeden.