Techniek m/v

Help, mijn kind is technisch, en het is een meisje. In dat geval heb ik goed nieuws: je hebt geen piemel nodig om interesse te hebben in techniek. Zelfs als je dochter kiest voor een technisch beroep dan kan dat gewoon. Vrouwen zijn in de techniek nog in de minderheid, maar we zijn met steeds meer! Dankzij alle meiden die gewoon gaan doen wat ze leuk vinden en lak hebben aan de mensen die dat raar vinden. Ook goed nieuws voor de mannen trouwens, want het moet voor hen ook doodvermoeiend zijn geweest om steeds maar in dat clichébeeld te passen.

Goed, stel dat je een meisje wilt begeleiden dat interesse heeft in techniek. Wat nu? Nou, hetzelfde als bij de niet-meisjes: kijk naar je kind. Het ene kind loopt warm voor gigantische landbouwmachines, het volgende gebruikt techniek om ’s nachts dieren te kunnen observeren en weer een ander krijgt een kick van het bedenken van slimme programmeertrucs. De ene techneut is de andere niet, het ene meisje is het andere niet.

Er wordt veel georganiseerd en geschreven speciaal voor meiden. Enerzijds is dat stom, omdat het benadrukt dat de meiden de uitzondering zijn. Maar anderzijds kan het voor meiden prettig en belangrijk zijn om te zien dat ze niet de enige meisjes zijn met een technische interesse. Ook meiden die zich niet laten afschrikken door een zaal vol jongens vinden het misschien wel gezellig met alleen meiden. En voor de meiden die daar nu al lak aan hebben betekent het simpelweg extra aanbod aan activiteiten.

Maar let op: sommige boeken en activiteiten voor meiden zijn ongelooflijk truttig. Niet elk meisje wordt gelukkig van het maken van badbruisballen en crèmepjes. (Inhoudelijk is daar trouwens ook wel wat op af te dingen, omdat dit puur scheikunde is. Techniek is breder dan dat.) Dus voor je je dochter naar zo’n meidenevenement stuurt of een boek speciaal voor meisjes aanschaft: kijk even naar de invalshoek. Kijk of het bij je dochter past.

(Iets anders om op te letten, niet alleen bij meiden, is het niveau. Gave demonstratieproefjes zijn fascinerend voor kleuters, maar een wat ouder kind heeft ze vaak al eerder gezien en is dan teleurgesteld als de vriendelijke communicatiemedewerker niet kan uitleggen wat er nou precies gebeurt op natuurkundig of scheikundig gebied. En sommige boeken lijken geschreven te zijn voor wie zich nog verbaast over zijn eigen spiegelbeeld.)