Multipotentialite

In de renaissance was iemand die zich goed had ontwikkeld thuis in vele onderwerpen. Een brede ontwikkeling was het doel, met als ideaal de uomo universale of zoals ze het in het Engels noemen “renaissance person”. Tegenwoordig moet je kiezen: word je een alfa of bèta? Wat is je roeping?

Op de middelbare school leerde ik over de uomo universale en wist: dát wil ik worden. Dat is behoorlijk gelukt, ik slaagde met vijf talen en vier exacte vakken, deed een brede technische opleiding maar heb intussen ook gewerkt in de culturele sector en het onderwijs. Lastig alleen dat niemand het snapt als je uomo universale (of moet dat dan donna universale zijn?) op je CV zet. Maar: er is steeds meer vraag naar mensen met de persoonlijkheid van een renaissance person.

Zo’n breed ontwikkeld persoon heeft superkrachten, zoals Emilie Wapnick betoogt in haar TED-talk over “multipotentialites”. Dit zijn ze:

  1. Ideeënsynthese: het combineren van meerdere disciplines en iets nieuws creëren in het overlappende gebied. Multipotentialites hebben toegang tot vele van die gebieden, waardoor ze enorm innovatief zijn.
  2. Hoge leersnelheid: door de enorme graagte waarmee ze leren èn doordat ze vaker een “beginneling” zijn geweest in iets maken ze zich nieuwe onderwerpen snel eigen. Bovendien nemen ze vaardigheden mee uit andere disciplines, ze beginnen dus zelden bij nul.
  3. Aanpassingsvermogen: het vermogen om je aan te passen aan welke rol dan ook, in welke situatie dan ook. Zo kunnen ze steeds dát doen waar de situatie om vraagt, bijvoorbeeld optimaal reageren op de wensen van een klant.

Een bijzonder inspirerende gedachte!