Hoe komen mensen aan een baan?

De meerderheid van de banen wordt niet gevonden via een vacaturesite. Dat las ik al in “Nooit meer solliciteren” van Sylvie van Meerendonk, en ook in een publicatie van het UWV. Helaas zijn beide onderzoeken het niet in alles eens, maar duidelijk is dat:

  • meer dan een kwart van de vacatures via-via vervuld wordt,
  • vacaturesites maar iets meer dan 10% van de banen opleveren,
  • en uitzendbureaus en open sollicitaties ook elk zo’n 10%,
  • social media is aan een opmars bezig: waar in 2013 nog 8% van de vacatures via social media werd vervuld was dat in 2015 maar liefst 18% (volgens UWV).

Een slimme werkzoeker wedt niet op één paard! Als ondernemer heb ik bovendien geleerd dat een eerste contact haast nooit tot iets leidt, het tweede contact al iets meer kans op resultaat geeft, het derde nog meer, pas bij het achtste contact  dat je met iemand hebt begint het een beetje een serieuze kans op werk op te leveren. Vertaal je dat naar de arbeidsmarkt, dan snap je meteen waarom via-via zo krachtig is! Iemand zin om te netwerken? 😉

Bronnen:

  • “Nooit meer solliciteren” gebruikt gegevens uit Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group, jaartal onbekend. “Nooit meer solliciteren”, Sylvie van den Meerendonk. Haystack, Zaltbommel, 2016
  • UWV-publicatie Vacatures in Nederland, 2015, blz. 8. Hier te downloaden.